В Смолянско оявиха бедствено положение заради снега 26.01 | 12:59

Две общини се без ток

От iNews

Бедствено положение обяви Смолянска област, заради обилния снеговалеж. Затворени изцяло за движение са два от трите прохода Пампорово и Превала, през Рожен е концентриран целият трафик, но движението е само с вериги, каза пред кореспондента ни в Смолян областният управител Недялко Славов.

Той добави, че почистването на пътищата се е забавило заради множество закъсали автомобили.

"Без ток са всички селища в общините Борино и Доспат, ЕВН е мобилизирала екипите си за възстановяване на електрозахранването", каза Недялко Славов.

Заради бедствието в планинската област пристигна директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Две общини продължават да бъдат без ток. Екипите на енергоразпределителните дружества работят активно, за да можем да възстановим подаването. Проходът "Рожен" е отворен. Преминаването е възможно с вериги и само за леки автомобили. Проходът "Превала" е затворен. Има резервен маршрут. В момента основните усилия са насочени за отваряне на пътя през Пампорово. Тук ситуацията е доста тежка. Снегът е повече от един метър. Предполагам обаче, че в рамките на няколко часа пътят ще бъде отворен. Има няколко автомобила, включително и тежки автомобили, които трябва да се извлекат. Към момента няма информация постъпила при нас за опасни язовири и рязко повишаване на речните корита", каза главен комисар Николов.

Електропровод е паднал на пътното платно в района на село Места по пътя Банско -Гоце Делчев. На място са екипи на полицията и на ЧЕЗ, които се опитват да отстранят тежката авария. Движението е силно затруднено и се извършва само в едната лента.  Сложна остава пътната обстановка след обилните снеговалежи, започнали от вчера. Отстранени са десетки паднали дървета, над 100 машини са почиствали снега. Не е отменена забраната да движение на камиони над 12 тона през проходите Предел и Папаз чаир.

Със закъснение ще бъде отворена и ски зоната над Банско. В момента се проверяват всички съоръжения, както и терените за паднали дървета. Обилният снеговалеж затруднява работата на машините за утъпкване на пистите. От дружеството информират, че в момента се почиства и пътя за планината и предупреждават скиорите и туристите да не предприемат рискови опити с автомобилите. Единайсет населени места в родопската част на пазарджишка област са без ток. Причината са скъсани електропроводи.

С нарушено ел. захранване са и части от Велинград, Батак и Сърница. Екипи отстраняват аварията, но поради трудно достъпния терен не може да се прогнозира кога токът ще бъде възстановен. Във високите части снегът достига до 70 см, но поради високата влажност е мокър и тежък. Пътищата в родопската част са проходими при зимни условия.

Водещи

Най-четени