В понеделник камбаните на столичните храмове ще бият тревожно 04.12 | 16:47

Това нареди Светият синод на Българската православна църква

От iNews.bg

Светият синод на Българската православна църква е издал нареждане камбаните на всички столични храмове да бият "тревожно"в началото на следващата седмица.

Това ще се случи в знак на протест срещу оспорването на собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Преди година служебният премиер Георги Близнашки връчи акт за собственост на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет. Всъщност, от създаването на храма (преди 100 години) до миналата година, той не е имал акт за собственост.

Културно-историческото дружество "Будител" оначе оспорва решението на служебното превителство от 1 октомври 2014 година.

На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В деня на заседанието по делото - 7 декември 2015 г., камбаните в столичните храмове ще бият в знак на протест между 9 и 9:30 ч. Преди това пред сградата на ВАС ще бъде отслужен молебен за запазването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Водещи

Най-четени