В професионалните гимназии има напрежение 29.08 | 20:05

То е породено от факта, че трябваше да станат общински училища

От Елена Кирилова

В професионалните гимназии има напрежение, породено от факта, че след приемането на Закона за образованието на първо четене на парламента, те трябваше да станат общински училища, разкри народният представител от ГЕРБ Лилия Христова, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите й Комисията по образование в Народното събрание е получила множество предложения досегашната формула да бъде запазена, така че да има едновременно държавни и общински професионални гимназии.

"Аз искам да обясня на директорите, съвсем спокойно, от кого и как зависи това, защото държавните професионални гимназии, на практика, се финансират от съответните отраслови министерства. Например, Морската гимназия във Варна се финансира от Министерството на транспорта и информационните технологии, а само учебната програма и основната образователна част касае Министерството на образованието. Тези неща трябва да бъдат обяснени на директорите на професионалните гимназии, за да знаят те какво следва оттук нататък”, посочи Лилия Христова.

По думите й напрежението възниква от по-малките градове, тъй като там професионалните гимназии се борят с проблема с малкия брой ученици. Христова смята, че съществуването на тези училища е необходимо за основните стопански отрасли, които се развиват в тези райони.

Водещи

Най-четени