ГЕРБ сезира Цацаров за теч на секретна информация в президентството 27.09 | 14:23

Началникът на президентския кабинет Иво Христов чел класифицирани данни да изтребителите Ф16

От iNews.bg

ГЕРБ са информирали главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията за евентуални нарушения на Закона за класифицирана информация в президентството. Това обяви в парламента депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. 

Поводът е секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, чийто получател е началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация.

"Това, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация, се удостоверява от отговор на мое питане до комисията ДИКСИ", обясни Тодоров.

"Това навежда на много сериозни притеснения дали в администрацията на президента се спазва Законът за класифицирана информация", каза той. И попита дали човек като Иво Христов, който е отказвал да се подложи на процедура за допуск, е чел секретен документ и дали може да се предположи, че е изтекла класифицирана информация.

"Вчера сме информирали главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДИКСИ дали им нарушаване на Закона за класифицираната информация", посочи депутатът. И обясни, че секретната шифрограма е от 26 февруари 2017 г., когато страната все още е управлявана от служебното правителство.

Народният представител от партията ан Бойко Борисов уточни, че се отнася за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията-производител на изтребителите Ф16".

"Предвид на особено чувствителната тема и разговорите с корпорацията, дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация", попита той.

"Или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме един неинформиран президент, т.е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация. Това са двете хипотези", коментира и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Според него човекът, който отговаря за сигурността на информацията в президентството, трябва веднага да подаде оставка.

Водещи

Най-четени