ГЕРБ спечели евровота с 32.7% (ДОПЪЛНЕНА 2) 26.05 | 20:01

БСП се нареждат втора с 23.2%, ДПС са трети с 13.6%, ВМРО получават 7 на сто от гласовете

От iNews.bg

ГЕРБ отново спечели изборите за новия Европейски парламент у нас. Преднината пред основния конкурент БСП на партията на Бойко Борисов е над 9%. Тя излезе победител от днешния вот с 32.7% от гласовете, според предварителните данни на "Алфа Рисърч". БСП събира 23.2 на сто от гласовете.

Трета политическа сила сред българските партии в новия Европарламент ще е ДПС с 13.6%. ВМРО са четвърти, които според прогнозите получават 7%. "Демократична България пък събира 5.9 на сто от вота на отишлите днес до урните българи, което означава, че и тази коалиция ще изпрати евродепутат в новия парламент в Страсбург, ако и официалните резултати потвърдят такъв процент гласували или поне такъв над 5. 

3.8% от гласовете отиват за "Воля". За водената от АБВ "Коалиция за България" са пуснали бюлетина 2 на стъо от гласоподавателите. Коалиционните партньори на ВМРО в сегашното Народно събрание НФСБ и "Атака" получават еднакъв резултат – по 1.7% от гласовете. Независимият кандидат и бивш кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е спечелила 1.2 на сто от гласовете. За други политически партии, коалиции и независими кандидати са пуснали бюлетина 7.2 на сто от възползвалите се от правото си на глас, сочат данните на "Алфа Рисърч". 3.1% пък са пуснали бюлетина в урните, но са задраскали квадратчето "Не подкрепям никого".

Малко по-различни данни дава екзит пола на "Галъп Интернешънъл". Според данните на агенцията към 19:00 ч. за ГЕРБ са гласували 30.5% от избирателите, което означава, че партията ще има 6 или 7 евродепутата. БСП ще изпрати 5 до 6 свои представители в Страсбург, събирайки 25.4. Трети и според "Галъп" са ДПС с 12.8 на сто от гласовете и 2-ма до 3-ма евродепутата. ВМРО са четвърти с 8% 1 евродепутат, но и с шанс за двама. "Демократична България" пък получава 6.5% от бюлетините, което означава един евродепутат.

Водещи

Най-четени