Галет с домати 01.07 | 18:30
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.
Необходими продукти:
За кората
1 1/2 ч.ч. брашно
Сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета
4 с.л. ледена вода
1 1/2 ч.ч. ябълков оцет
1 голямо яйце, леко разбито
За пълнежа
220 г домати, тънко нарязани
Сол
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.л. свежи листа от мащерка
1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена
Прясно нарязан босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.
Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.
Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.
Приятен апетит!
Водещи
-
bTV премахна Цънцарова от лицата на телевизията
Снимката на Цънцарова е премахната от раздела "Лицата на bTV" в сайта на телевизията. Там все...
23.12 | 17:40
-
Двойно са поскъпнали някои лекарства у нас за последните месеци
Причините не са свързани с еврото, а с липсата на контрол на цената на производителя
23.12 | 17:19
-
Евелина Славкова: Малките партии губят при нов проект на Радев
Славкова посочи, че т.нар. "санитарен кордон" срещу Делян Пеевски вече е бил реализиран на...
23.12 | 16:59
-
КЗК се произнесе в полза на Столична община по поръчката за сметопочистване в София
Процедурата за Зона 4
23.12 | 16:45
Най-четени
-
Митов обяви: МС създава специализирана оперативна група за борба с прането на пари
Той има опит в това отношение и заедно с другите институции като НАП, Агенция „Митници“, ДАНС,...
23.12 | 13:00
-
Нощен труд - заплащането минава в евро от 2026 г.
Измененията са свързани със синхронизирането на нормативния акт със Закона за въвеждането на...
23.12 | 14:30
-
Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично у нас
Той подчерта, че е много добър фактът, че много хора вече са ваксинирани
23.12 | 10:30
-
Борисов: Комисията за противодействия на корупцията не трябва да същестува
Повод за неговия коментар са нейните искания за прекратяване на мандата на варненския кмет...
23.12 | 12:30