Галет с домати 01.07 | 18:30
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.
Необходими продукти:
За кората
1 1/2 ч.ч. брашно
Сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета
4 с.л. ледена вода
1 1/2 ч.ч. ябълков оцет
1 голямо яйце, леко разбито
За пълнежа
220 г домати, тънко нарязани
Сол
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.л. свежи листа от мащерка
1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена
Прясно нарязан босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.
Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.
Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.
Приятен апетит!
Водещи
-
И адвокатите започват ефективен протест, искат по-високи заплати
Те ще бойкотират съдилищата
01.06 | 17:20
-
Страхил Ангелов: Лицемерието и обидите изкараха хората, еврото преля чашата
Изходът е оставка на правителството, избори и референдум, смята той
01.06 | 17:00
Най-четени
-
Диляна Гайтанджиева: Твърденията на Грозев са клевети и манипулации, ще заведа дела
Това написа тя във фейсбук профила си след обвинениятана Христо Грозев, че е работила за ГРУ
01.06 | 11:00
-
Грандиозен старт на летния сезон дадоха от Поморе
Куп официални лица и родни звезди на събитието
01.06 | 10:20
-
Избягвайте пазаруването на храни и играчки от павилиони на открито
Това предупреждават от "Ние, потребителите"
01.06 | 11:20