Галет с домати 01.07 | 18:30
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.
Необходими продукти:
За кората
1 1/2 ч.ч. брашно
Сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета
4 с.л. ледена вода
1 1/2 ч.ч. ябълков оцет
1 голямо яйце, леко разбито
За пълнежа
220 г домати, тънко нарязани
Сол
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.л. свежи листа от мащерка
1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена
Прясно нарязан босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.
Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.
Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.
Приятен апетит!
Водещи
-
Зафиров: Ако нямаше Ден на победата, нямаше да има Ден на Европа
Вицепремиерът каза, че отлагането на либерализацията на пазара на тока ще бъде за срок от...
08.05 | 20:40
-
Каримански: За първото тримесечие приходите в бюджета са 20% по-малко от заложените
Те не могат да се наваксат, приходната част по бюджета на страната не се изпълнява спрямо...
08.05 | 20:20
Най-четени
-
Нинова: Стига привилегии! Аман от лицемерие
08.05 | 13:59
-
Мецола заплаши да съди Фон дер Лайен
Причината - планът за заеми от 150 млрд. евро за оръжие
08.05 | 17:00
-
Военнослужещи от Индия и Пакистан са разменили огън с артилерийски оръдия и автомати през изминалата нощ
Напрежението между Индия и Пакистан в региона Кашмир избухна след убийството на 26 туристи на...
08.05 | 10:16