Галет с домати 01.07 | 18:30
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.
Необходими продукти:
За кората
1 1/2 ч.ч. брашно
Сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета
4 с.л. ледена вода
1 1/2 ч.ч. ябълков оцет
1 голямо яйце, леко разбито
За пълнежа
220 г домати, тънко нарязани
Сол
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.л. свежи листа от мащерка
1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена
Прясно нарязан босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.
Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.
Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.
Приятен апетит!
Водещи
-
Реакции на световни лидери за срещата Тръмп-Путин
16.08 | 18:00
-
Борят се за живота на млад мъж, прегазен е умишлено от свой съсед в Сливен
Извършителят е задържан
16.08 | 17:20
-
Голям пожар в Българово, градът е в капан на огнения ад
На място са кметът Димитър Николов и областният управител, които координират дейността на...
16.08 | 16:40
Най-четени
-
"Киев индипендънт": Срещата в Аляска беше срамна и безполезна
Все още няма официална реакция от Киев след срещата между американския президент Доналд Тръмп...
16.08 | 10:00
-
Автомобилен експерт за шофьора, забил се в автобус: Това е опит за убийство!
Остават много въпроси
16.08 | 10:20
-
Таткото на Сияна: Инцидентът с автобуса не се различава от този, в който загина детето ми
„Да управляваш автомобил в населено място с такава скорост е същото като да управляваш камион...
16.08 | 11:00
-
Гаджето на Глория - част от ОПГ за международен трафик на наркотици
Добромир Добрев бе арестуван след акция на ДАНС И ГДБОП в София на 13 август, а в автомобила...
16.08 | 10:40