Георги Господинов е номиниран за нова престижна награда 24.09 | 17:59

Сумата на наградата, която е 150 000 шведски крони (13 200 евро), се разделя поравно между автора и преводача. Печелившият дует ще бъде избран на 24 октомври

От iNews.bg

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда, връчвана от Центъра за литератута и изкуства в Стокхолм, пише в официалния сайт на наградите.

"Времеубежище" от Георги Господинов в превод на Хана Сандборг разказва за клиника в Швейцария, която предлага на своите пациенти с деменция стаи, които са обзаведени до последния детайл като през изминалите десетилетия. Носталгията действа утешително и с успеха на експеримента дори здрави хора, а накрая и цели държави, започват да искат да се върнат в миналото.

Забавният идеен роман на Георги Господинов в отличен костюм на шведски език, дело на Хана Сандборг, е плашещо актуален разказ за тревогите на нашето време, свързани с несигурното бъдеще.

Петима автори и още толкова преводачи са номинирани за Международната награда за литература за 2024 г. Тя се присъжда ежегодно за изключителна художествена творба в превод на шведски език. Това е уникална литературна награда, която отличава както автори, така и преводачи.

Сумата на наградата, която е 150 000 шведски крони (13 200 евро), се разделя поравно между автора и преводача. Печелившият дует ще бъде избран на 24 октомври, пише БНР.

Водещи

Най-четени