Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна - тя е ритуал, символ, молитва 05.05 | 15:00
Традиции и обичаи на Гергьовден

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-тачените народни и религиозни празници в България. Той съчетава езически и християнски традиции – празнува се в чест на Свети Георги Победоносец, покровител на войската, пастирите и земеделците. С този ден се свързват множество обичаи, песни и обреди, но трапезата е безспорно в центъра на празника.
Традиции и обичаи на Гергьовден
Жертвоприношение на агне – едно от най-древните поверия е, че за плодородие и здраве трябва да се заколи мъжко агне, родено през пролетта, и да се приготви ритуално ястие.
Окичване с коприва и гергевки – вратите, кошарите и животните се украсяват със зеленина – символ на здраве и сила.
Първо доене и първо подстригване на овце – обреди за увеличаване на млякото и вълната.
Трапеза на открито – в някои краища се приготвя курбан и се събират цели села за обща гощавка под открито небе.
Обреден хляб – задължителен елемент от празника. Жените месят специален хляб за светеца, често украсен с агне, кръст, цветя и житни класове от тесто.
Празнично четиристепенно меню за Гергьовден
1. Салата: "Пастирска салата" с печени чушки, сирене и див чесън
Продукти:
4 червени капии, опечени и обелени
2 стръка пресен див чесън (или 1-2 скилидки млад чесън)
150 г зряло бяло саламурено сирене
2 сварени яйца
2 с.л. оцет от вино
3 с.л. зехтин
шепа орехови ядки
сол, прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Опечете чушките, обелете ги и ги нарежете на ивици.
Нарежете дивия чесън на ситно.
Сиренето се натрошава, а яйцата се нарязват на шайби.
Смесете всичко в купа и полейте с дресинг от оцет, зехтин, сол и пипер.
Поръсете с натрошени орехи за автентичен пастирски вкус.
2. Основно ястие: Пълнено гергьовско агне с ориз, дреболии, лапад и джоджен
Продукти:
агне до 10 кг (цяло, почистено)
500 г ориз
300 г агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бъбреци)
1 връзка пресен лук
1 връзка лапад
1 връзка джоджен
100 г масло
сол, черен пипер, червен пипер, шарена сол
Приготвяне:
Нарежете дреболиите на дребно и ги запържете в малко масло.
Добавете ситно нарязан лук, след това ориза и запържете до стъклен.
Прибавете нарязан лапад и джоджен. Подправете със сол, черен и червен пипер.
Залейте със 700 мл гореща вода и варете до полуготовност.
Напълнете агнето с плънката и зашийте отвора. Намажете отвън с масло и шарена сол.
Увийте го в лозови листа или фолио и изпечете на бавен огън (160°C) за около 4 часа.
3. Обреден хляб за Гергьовден – със символи за здраве и плодородие
Продукти:
1 кг бяло брашно
1 кубче прясна мая (42 г)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
500 мл топла вода или мляко (по избор)
1 яйце за намазване
3 с.л. олио
допълнително брашно за месене
за украса: малко тесто, сусам, орехови ядки
Приготвяне:
Маята се активира в малко топла вода с лъжичка захар. Изчакайте да шупне.
В голяма тава пресявате брашното, правите кладенче, слагате маята, солта, олиото и постепенно добавяте водата/млякото. Омесете меко тесто.
Оставете да втаса на топло поне 1 час, покрито с кърпа.
Отделете малко тесто за фигурки – извайват се агне (символ на жертвата), кръст, слънце, класове, цветя, лозови листа, според регионалните традиции.
Оформете питата в кръгла тава, украсете със символите и оставете отново да втаса 20–30 минути.
Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и малко натрошени орехи по желание.
Печете на 180°C до златисто (около 40 минути).
След изпичане се прекадява с тамян и се нарича за здраве и плодородие.
4. Десерт: Млечен грис с розова вода, орехи и карамелизирани плодове
Продукти:
1 л прясно мляко
100 г грис
150 г захар
1 ч.л. розова вода (по избор)
50 г масло
50 г орехи (запечени и нарязани)
2 круши и 1 ябълка
2 с.л. мед или кафява захар
Приготвяне:
В тенджера загрейте млякото, добавете захарта и гриса при непрекъснато бъркане.
Гответе до сгъстяване, свалете от огъня, добавете маслото и розовата вода.
Изсипете в купички и оставете да се охлади.
Нарежете плодовете и ги запечете в сух тиган с мед до карамелизиране.
Поднесете млечния грис с плодовете отгоре и поръсете с орехи.
Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна – тя е ритуал, символ, молитва. В нея всяка съставка и всяко ястие носят значение: агнето за жертвоприношение, обредният хляб за благословия, зелените растения за пролетна сила, а десертът – за сладост и плодородие през годината.
Приятен апетит и весел празник!
Водещи
-
Ако има искане, България ще даде въздушен коридор на руския президент, за да стигне до Будапеща
Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Георг Георгиев, казани по време на...
20.10 | 18:00
-
18,6% ръст на минималните тарифи искат таксметровите организации
Промяната ще бъде гласувана в четвъртък
20.10 | 17:45
-
Металдетекторни рамки на входа на моловете предлагат от СДВР
Директорът на СДВР Любомир Николов допълни, че ще продължи полицейското присъствие пред...
20.10 | 17:30
-
Врачка казала на Светлана Василева, че има открадната сестра
Блондинката вярва на астроложките, които ѝ предрекли както провалите, така и това, че 2026 ще...
20.10 | 17:15
Най-четени
-
15-годишно момче почина, след като беше намушкано в столичен мол
Часове по-късно предполагаемият извършител е бил задържан
20.10 | 09:00
-
Двама задържани за номушканото момче в мол в София
15-годишният тийнейджър почина в болница
20.10 | 11:16
-
И днес българският държавен глава беше с цивилен автомобил
Продължава визитата на унгарския президент у нас
20.10 | 12:59
-
Акция в Община Пловдив, полиция блокира сградата
Според неофициална информация тя е по сигнал на Европейската прокуратура
20.10 | 12:15