Германският президент пристига на визита у нас 04.04 | 09:09

Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Радев, Борисов и др.

От iNews.bg

По покана на президента Румен Радев на 4 и 5 април на официално посещение в Република България ще бъде федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, сътрудничеството в областта на образованието и науката, развитието на културните връзки, както и военно-политическото сътрудничество и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на двамата президенти.

На 4 април в 11:00 часа на площад "Св. Александър Невски" ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България. Германският държавен глава ще положи венец пред паметника на Незнайния войн.

В 11:30 часа двамата президенти ще проведат среща "на четири очи" на "Дондуков" 2. В 11:45 часа ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Германия..

В рамките на официалното си посещение в България президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с министър-председателя Бойко Борисов.

В 17:30 часа президентите на България и Германия ще проведат среща с представители на български и германски компании в зала "Опера" на хотел "InterContinental" в София.

На 5 април в 10:30 часа Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще  разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД в Радиново, основано в България през 1999 г.

Задълбочаването на двустранните отношения и напредъка и развитието на търговско-икономическото партньорство между България и Германия ще бъдат темите, които ще обсъдят министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата ще разговарят по време на работен обяд, който българският премиер Борисов ще даде в чест на германския президент в резиденция "Лозенец" днес.

Акцент по време на срещата между Бойко Борисов и Франк-Валтер Щайнмайер ще бъдат и въпроси, свързани с европейския дневен ред, както и двустранното сътрудничество в областта на средното и професионалното образование. Последната среща между българския министър-председател и президента на Германия се състоя при посещението на премиера Борисов в Берлин през 2017 г. Тогава президентът Щайнмайер прие министър-председателя Борисов в двореца "Белвю", където двамата подчертаха важността от интензивния двустранен диалог и беше даден ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес.

Водещи

Най-четени