Гласуваме по интернет, но само с електронен подпис 21.01 | 13:37

Парламентът възложи на правната комисия да подготви промените в Изборния кодекс

От iNews.bg

Българските граждани ще могат да гласуват на избори и референдуми по интернет. Такова решение взеха днес депутатите в пленарна зала. Идеята, за която се застъпиха близо 70% от пусналите бюлетина на референдума за електронното гласуване, днес срещна подкрепата и на по-голямата част от парламента. 136 депутата подкрепиха предложението, 56 гласуваха "против", а никой в залата не се въздържа, съобщи БГНЕС. Гласовете в подкрепа бяха от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и ДПС. Срещу идеята гласуваха депутатите от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт.

За да гласуваме по интернет на избори и референдуми обаче ще трябва да имаме електронен подпис. Според решението на парламента всеки български гражданин ще може да гласува дистанционно, използвайки интернет или друга мрежа, но само, ако притежава средство за електронна идентификация.

Днешното гласуване обаче не въвежда окончателно електронното гласуване и не означава, че още на следващите избори ще можем да дадем гласа си от компютъра или смартфона. За да влезе в сила днешното решение на депутатите, те ще трябва да променят и Изборния кодекс. Задачата е възложена на парламентарната Комисия по правни въпроси. До края на февруари тя ще трябва да събере абсолютно всички предложения, да ги анализира и да ги подложи на първо гласуване, съобщи "Фокус". След това ще трябва да бъде подготвен доклад, който да бъде подложен на второ гласуване на приетите законопроекти. Това трябва да се случи до края на април.

Водещи

Най-четени