Глобяват автокъщи за върнати километражи 08.07 | 12:02

КЗП проверява дали търговците на коли втора ръка ни лъжат и в обявите в интернет

От iNews.bg

Автокъщи отнасят глоби за върнати километражи на колите, които продават. Това са само част от нарушенията на търговците на коли втора употреба, които са били установени по време на предприетите от Комисията за защита на потребителите проверки. Това става ясно от думите на председателя на институцията Васил Маргаритов пред ТВ "Европа”. Други нарушения, каквито инспекторите към момента са хванали, отново са свързани с предоставяне на невярна информация на клиентите. Най-често са били установявани несъответствието на посочената върху задължителните табели информация за година на производство, кубатура, мощност, разход на гориво, цена с това, което е в действителност.

"Разгледали сме над 10 подобни случая на последните наши заседания и сме се произнесли за наличието на нелоялни търговски практики. Когато тези заповеди влязат в сила и когато наложим санкциите, все повече търговци ще си дадат сметка, че това е много отговорна дейност и че трябва да гарантират на потребителите правото на информация и най-вече – безрисково пътуване”, посочи председателят на КЗП.

Маргаритов обясни още, че проверките на автокъщите се правят както в самите обекти, така и в интернет страниците на търговците. За установяване коректността на предоставяната информация пък инспекторите изискват придружаващите автомобила документи. Ако бъде установено несъответствие с предоставената на клиента информация на място в автокъщата или в интернет, където е публикувана обявата за съответната кола, ще последва санкция.

Маргаритов обясни още, че когато потребителите са сключили сделка в условията на прилагане на нелоялна търговска практика, те имат права и могат да си ги потърсят. Биха могли да претендират по съдебен ред за разваляне на договора и за обезщетения за претърпени вреди. "Но възниква ситуация, в която човек изпитва съществени неудобства – не може да ползва тази кола, а да не говорим, че когато тя не е в пълна изправност, има рискове за живота и за здравето”, допълни той.

Водещи

Най-четени