Глосов: Исканата от БСП експертиза ще покаже защо е лошо качеството на част от „Тракия“ 12.12 | 12:25

Новите отсечки са проверени от ЕК през 2014 г. и няма констатирани нарушения, казва още той

От iNews.bg

Опозицията иска да направи нещо, което направиха като управляващи. При правителството на Орешарски беше сезирана Европейската комисия и са взети проби от всички новоизградени и строящи се участъци, които в момента се цитират от депутатите на БСП, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Гласов в сутрешния блок на Нова телевизия. Той уточни, че през 2014 г. италианска независима лаборатория, определена от ЕК, е проверила новопостроените и изграждащите се с европейско финансиране инфраструктурни проекти и няма констатирани нарушения. Ако бяха открити такива щяха да бъдат наложени финансови корекции, заяви инж. Глосов и посочи, че Европейската комисия е определила магистрала "Тракия" като пример за управление на европейските пари и за качествено изпълнение.

Ще бъдем много доволни да се провери участъкът между Чирпан и Стара Загора от "Тракия", който е в най-трагично състояние, и е въведен в експлоатация през 2007 г. Една такава експертиза би ни помогнала да разберем каква е причината за лошото качество на отсечката, допълни инж. Глосов. Той отново обясни, че това, което агенцията е предложила на БСП е да определят техни специалисти, които заедно с експертите на АПИ да уточнят методиката, по която ще се взимат пробите, какъв тип проби и какъв вид изследвания искат да се направят. Има методика, по която се взимат проби и изисквания за минимален брой проби, както и задължения да се обезопаси взимането им, да се направи временна организация на движение, а това не е процес за половин или един час, категоричен е председателят на АПИ.

Инж. Глосов подчерта, че протестът, който днес се организира от Камарата на строителите в България не е против проверката, поискана от БСП и заяви, че подкрепя исканията им да не се компрометира името на строителния бранш. Той каза, че именно български строители в последната седмица са въвели в експлоатация 30 км рехабилитирани пътища в различни краища на страната, а след броени дни ще бъде пуснато и движението по новоизградения 24-

километров участък от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански. Строителите завършват обекта 5 месеца по-рано от крайния срок на договора и пътуващите за Коледа от Кресна до българо-гръцката граница ще карат по магистрала удобно и безопасно, подчерта инж. Глосов.

По отношение на мантинелата, монтирана вчера на мястото на пътния инцидент край Своге, инж. Глосов обясни, че законът ясно казва, какви са ангажиментите на агенцията като собственик на пътя и на съответната община като собственик на терена извън пътя в урбанизирана територия. Отговорностите на агенцията са от бордюр до бордюр, а останалото е отговорност на съответната община. В този случай агенцията пое ангажимент до 12 декември и под указанията на министър-председателя да се направи всичко възможно за успокояване на напрежението на хората от района, каза инж. Глосов. Председателят на УС на АПИ уточни, че монтираната мантинела е с висок клас на сигурност, каквито са на автомагистралите, за да се чувстват хората спокойни.

Водещи

Най-четени