Голям контингент на НАТО влиза у нас 31.05 | 09:29

Няколкостотин войници войници и бойната им техника ще преминат през страната ни за няколко дни

От iNews.bg

Огромен военен контингент ще започне да влиза днес в България. Над 650 военнослужещи, военна и спомагателна техника от състава на силите на НАТО с много висока степен на готовност от днес ще се прехвърлят от Гърция към Румъния, поради което ще трябва да прекосят територията на нашата страна. Причината за преминаването им е участие в учението на НАТО "Noble Jump 2017”. Активната част на учението ще се проведе от 8 до 14 юни 2017 г. на полигон "Чинку", Румъния, съобщиха от военното министерство.

По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника на Великобритания, Испания и Албания. Маршрутът на движение на британските и испанските военни колони е ГКПП "Капитан Петко войвода" – Учебен полигон "Ново село" - Омуртаг - ГКПП "Русе - Дунав мост".

Придвижването на военните колони ще започне на 31 май, когато през ГКПП "Капитан Петко войвода" ще влязат над 280 британски военнослужещи с близо 170 единици военна и спомагателна техника. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон "Ново село" и на следващия ден, 1 юни, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП "Русе-Дунав мост". Над 220 испански военнослужещи и над 100 единици военна и спомагателна техника ще преминат през ГКПП "Капитан Петко Войвода" на 2 юни 2017 г. Испанските военнослужещи също ще пренощуват в Учебен полигон "Ново село" и на следващия ден, 3 юни, ще продължат за Румъния през ГКПП "Русе-Дунав мост".

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав, военна и спомагателна техника, е: ГКПП "Кулата" – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП "Дунав мост 2”. Влизането на албанските военнослужещи на територията на България е планирано на 3 юни 2017 г. Те ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 4 юни, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП "Дунав мост 2”.

В средата на юни ще се извърши предислоциране на британските, испанските и албанските формирования от Силите на НАТО с много висока степен на готовност от Румъния, през територията на България към Гърция.

Водещи

Най-четени