Горанов: Дори и в „чакалнята“ за еврозоната вече ще сме в центъра на Европа 30.06 | 13:31

Предимствата от приемането на единната валута са повече от рисковете, казва финансовият министър

От iNews.bg

Влизането в ERM 2, т.нар. "чакалня" на еврозоната, е завършекът на интеграцията на България в ЕС. Това безвъзвратно ще ни позиционира категорично в центъра на Европа, което е по-скоро политически аспект. Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за "Капитал". Финансовият министър обяснява, че в момента се провеждат разговори с всички държави, защото влизането в ERM 2 изисква единодушно решение на всички – на ЕЦБ и на държавите членки на еврозоната.

"Все още нямаме проведена официална комуникация с Европейската централна банка. Знаем, че те са консервативни, особено след проблемите с Гърция от последните няколко години, но ние сме убедени, че предимствата от влизането в ERM 2 и след това в еврозоната са повече от рисковете. На практика в навечерието на 20-тата годишнина от въвеждането на валутния борд, единственият инструмент, който може да го замени, е членството в еврозоната. И тук мисля, че има политически консенсус между всички партии", коментира още Горанов. Според него до края на годината би трябвало да сме наясно какви са перспективите ни. "Ще кандидатстваме официално тогава, когато имаме уверението, че ще бъдем подкрепени", припомня отново категоричната си позиция си министър Горанов.

На въпрос защо точно сега България заявява желанието си за интеграция в еврозоната Владислав Горанов казва, че в момента страната ни отговаря на всички номинални критерии и че по-рано, през 2014 и 2015 г., да се говори по темата еврозона е било доста по-трудно заради скорошната криза в банковата система с фалита на КТБ. Освен това и за 2015, и за 2016 г. отчитаме добър ръст на икономиката, съпоставено със средния европейски растеж, както и за тази година очакванията ни за икономиката стават по-оптимистични, отколкото са били на етапа на изготвяне на бюджета в края на 2016 г. Финансовият министър подчертава, че след приключилата оценка на финансовата стабилност FSAP от Международния валутен фонд и от Световната банка, след проведените прегледи на качеството на активите на банките, стрес тестовете и одитите на застрахователите и пенсионните дружества с много по-силни аргументи имаме основание да смятаме, че рисковете във финансовата система са зад гърба ни. А това ни дава по-добра перспектива в разговора с ЕЦБ и другите членове на еврозоната.

По отношение на това как вижда сроковете за престоя ни в ERM 2 финансовият министър отговаря, че няма да бързаме, за да притискаме нашите партньори и че за нас предимствата от влизането в "чакалнята" са достатъчни от репутационна гледна точка и като даване на перспектива на държавата. Във връзка със спекулативните коментари в медиите, свързани с валутния ни резерв и еврозоната, министър Горанов пояснява, че "при хипотеза, че влизаме в еврозоната, няма да има "едни пари за харчене", тъй като това, което е собственост на правителството в момента ще си остане собственост на правителството. Аналогично, минималните резерви на банките ще си останат техни. А това, което е собственост на централната банка ще си остане собственост на БНБ. И на практика правителството няма да разполага с един допълнителен ресурс, с който да може да се разпорежда и да харчи", казва Владислав Горанов.

Най-четени