Граждани се събират на протест в Бургас срещу строежа на Алепу 12.06 | 17:55

Демонтрацията ще премине под мотото „Море без бетон“

От iNews.bg

От 18:45 часа в Бургас, пред сградата на РДНСК, ще се проведе мирен граждански протест в защита на нашето Черноморие, под наслов "МОРЕ БЕЗ БЕТОН” - срещу строежа на Алепу и за Черноморие без бетон.

След последните протести на самия плаж до Алепу и в София, надеждата и очакването на организаторите на проявата в Бургас е тя да поведе вълна от гражданска подкрепа в цялата страна.

"Защото не само хората в морските градове обичаме морето и ни е грижа за случващото се тук. Защото природа ИМА и ние имаме нужда от нея!”, се казва в съобщението на организаторите.

Ето какво още пише в его:

Протестът в Бургас е изцяло гражданска инициатива и ще се състои пред сградата на РДНСК Бургас, намираща се на бул. "Стефан Стамболов" 120. Събираме се именно там, защото Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в нашия град e пряко отговорна както за строежа на Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието ни, заради които ще протестираме.

Заедно, на живо ще покажем загрижеността си към прекрасната ни природа, която е застрашена от алчността на шепа хора.

Както знаете, в близост до плаж Алепу, един от най-красивите диви плажове по Черноморието ни, се строи т.нар. подпорна стена - брегоукрепително съоръжение с вид на хотел. И това не е от вчера. Вече пов­­ече от година спорният строеж предизвиква общественото възмущение. През последната седмица обаче излязоха наяве множество факти, които показаха реалните размери на случващото се, като този поденелник (10 юни) дори беше публично заявено, че "От самото начало проектът на Алепу е за курортно селище”, макар че всички замесени до този момент отричаха очевидното.

Освен строежа на Алепу, за съжаление, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, част от които са откровено незаконни (като строежа в местността Корабите до Синеморец, този в боровата гора над Свети Влас и други). Заради всички тях нека се съберем, да излезем навън и ясно да заявим гражданската си позиция!

Да защитим нашето море, нашите плажове! Те са на всички и трябва да бъдат свободни! И са красиви, ако са живи, а не задушени от бетон!

#мореБЕЗбетон https://www.facebook.com/events/602618103716875/

Гражданската инициатива за мирен протест "МОРЕ БЕЗ БЕТОН” е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България”, Сдружение "Да запазим Корал” и Гражданска група "Бетономорие”.

Инициаторите на протеста в Бургас призовават хората в цялата страна да организират местни събития, с които да подкрепят мирната кауза "МОРЕ БЕЗ БЕТОН”. Тя може и трябва да прерасне в национална и да обхване цялата страна, защото морето и плажовете са на всички нас! Търсим широка подкрепа от неправителствени граждански организации, без намесата на политически такива.

Вярваме, че мирният ни протест ще набере сила и обществото няма да остане безучастно, а властимащите ще се наложи да се съобразят с нашата гражданска позиция. Само обединени ще опазим природата, без която не можем!

Водещи

Най-четени