Гражданският съвет на РБ не иска Кунева за министър на образованието 02.02 | 08:18

Според „гражданите“ Кунева не е издигната съгласно принципите в блока

От iNews.bg

Гражданският съвет на Реформаторския блок взе единодушно решение нито един от петимата му депутати да не подкрепи Меглена Кунева за министър на образованието в сряда.

Това гласи позиция на съвета, приета снощи след 3-часово обсъждане, съобщи "24 часа".

В позицията спрямо вицепремиера и лидер на ДБГ, която нито веднъж не е назована поименно, се казва, че депутатите от ГС ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция.

Според "гражданите" Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от Реформаторския блок.

На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който е в Латинска Америка и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск. И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.

"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях", реагираха от пресофиса на "Движение България на гражданите".

Те припомнят, че политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в парламентарната група, като в случай, че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест.

От ДБГ заключават, че "събирането не е легитимно заседание на Гражданския съвет, не само защото мандатът му е изтекъл, но и защото не са поканени всички негови членове от списъчния състав - партийни и непартийни представители."

Меглена Кунева бе номинирана от РБ за министър на образованието в петък. Премиерът Бойко Борисов прие излъчената кандидатура на вицепремиера и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в Народното събрание.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 клас. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Очакванията са в сряда при гласуването в парламента, Кунева да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ и АБВ, вероятно и от патриотите, макар че съпредседателят на ПФ Валери Симеонов да обясни, че решението им ще бъде взето след среща с нея.

Ясно е, че освен депутатите от гражданската квота в РБ с "въздържал се" ще гласуват и петимата от ДСБ, които минаха в опозиция.

 

 

Водещи

Най-четени