Греков иска прегласуване на мораториума за купуване на земя у нас 25.10 | 16:25

Решението на НС е абсурдно и не следват никакви последствия от него, смята той

От Елица Елефтерова

Да бъде прегласуван мораториумът върху купуването на земя от чужденци, призова министърът на земеделието и храните Димитър Греков. По думите му случилото се компрометира българския парламент пред европейските институции, съобщава БНР.

Още преди дни земеделският министър предупреди, че такава забрана не може да има и предложи да се въведат други законодателни ограничения.

Според него на ход е отново парламентът, който трябва да прегласува решението си, защото то е абсурдно и не следват никакви последствия от това, което са направили като предложение към правителството.

"След като сме в Европейския съюз, трябва да има за това правила, които трябва да се спазват. Какво означава при всеки неудобен момент да се отказваме от тези правила и да поемаме нова инициатива?", попита Димитър Греков.

Според него това, което се е показало в парламента, не е доброто лице на България, защото страната като "добър контрагент" не може да се отказва от договор.

Преди седмица Димитър Греков отбеляза, че според него земеделската земя не е атрактивна за чужденци, защото не е окрупнена.

По повод готвените от животновъдите следващата седмица протести, ако аграрното министерство не изплати обещаните 70% от субсидиите за бранша, министър Греков отговори, че каквото са поискали от него досега, им е дадено.

"Всичко, което се е поставяло пред мен от техни искания, са изпълнени. Нещо повече, сложихме правила на играта - от първия ден те знаят на коя дата какво ще получат. Засега Фондът с това разполага, изплатили сме 50% от средствата, които са за говедовъдство, за овцевъдство и козевъдство.

Декември месец, в началото, ще изплатим на млекопроизводителите. Това, което е договорено, сме го изпълнили. Такива са възможностите. Съгласен съм с тях, че са им необходими повече пари, искат 70%, но тези 20% ще бъдат дадени още в началото на януари месец", обясни Греков.

Водещи

Най-четени