ДПС отново поискаха чужда фирма да проследи активите на КТБ 23.04 | 13:30

Нещата около квестетурата са притеснителни, смятат от партията

От iNews.bg

ДПС поиска да се ускори процеса на наемане на международна финансова фирма, която да следи движението на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от брифинг на ПГ на ДПС в парламента, предаде "Фокус".  По думите му в отговор на писмо от Лютви Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски, председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е посочил, че предстои обсъждане с екип на адвокатски кантори за възможностите за възлагане на лица, притежаващи необходимия международен опит в  разследване на банкови фалити, да извършат действия по проследяване на активите на КТБ. 

В писмото, цитирано от Цонев, се казва още, че е възложено изготвяне на правен анализ за предоставяне на информация и разкриване на банкова тайна от временните синдици  на разследващата фирма. 

Депутатът каза още, че според информацията от Миленков предстоят да бъдат финализирани условията за ангажимент с въпросните фирми; да се изпратят условията за ангажимент на потенциалните кандидати, които в срок от 7 работни дни следва да изпратят предложения и  план за действие; да се направи анализ и класиране на предложенията за избор на кандидат; пряко събеседване; уточняване на график и подписване на договор с избрания кандидат.  "Очакваме правен анализ от юристите на Министерството на финансите какво е отношението на датите на несъстоятелността към процесите, настъпили в банката по време на т.нар. квестура и съответните финансови операции, верифицирани от квесторите като прихващания цесии и т.н. Материята е сложна, но никак не е сложно да кажем, че единствената цел, която МФ и Фонда за гарантиране на влоговете и ние като парламентаристи, е всички операции, които ощетяват и намаляват масата на несъстоятелността да бъде направено така, че да станат недействителни", обясни Цонев.

Той добави, че ДПС не са удовлетворени от темпото, с което се движи проблемът. Според тях наемането на такава фирма е нужно, тъй като нещата преди и след квестетурата, както и след отнемане на лиценза, били доста притеснителни.

Попитан колко би струвало наемането на чуждестранна фирма Цонев заяви, че в писмото Миленков информира, че вече са проведени разговори с такива фирми и се уточняват финансовите параметри.

Водещи

Най-четени