ДПС предложиха подкрепа за формиране на правителство – ГЕРБ учтиво отказа 14.10 | 16:21

Двете формации не можели да гарантират стабилно мнозинство

От Христина Рафаилова

ГЕРБ отказаха подкрепата, предложена от ДПС за съставяне на правителство на малцинството. Това обяви единият от преговарящите с движението – Цецка Цачева, след над 3-часови преговори. 

Зам.-председателят на партията на Бойко Борисов заяви, че се отказали, тъй като с 84-те депутати на ГЕРБ с подкрепата от тези на ДПС няма да могат да осигурят стабилно мнозинство, което да гарантира успешната работа на бъдещото правителство. 

"Съгласихме се от двете страни, че страната има нужда от стабилно управление", каза Цачева. 

От думите ѝ стана ясно, че ГЕРБ прави всичко възможно да не стигне до ситуацията след предишните избори, когато политическата сила беше първа, но никой не пожела да се коалира с тях, за да се състави правителство.

Цачева каза, че се срещат с всички партии в НС именно за да не се стига до подобни ситуации, като хората на Борисов се надявали това да стане традиция след всеки парламентарен вот.

С това тя мотивира и преговорите с ДПС, въпреки че още в изборната нощ Борисов каза, че няма да управлява с Движението. Вчера партията на Бойко Борисов се срещна с БСП, като след 4 часа преговори успяха да намерят разбирателство само по четири теми. 

От думите на зам.-лидера на политическата сила стана ясно, че двете формации не са на едно мнение защо и как си е тръгнало правителството на Пламен Орешарски. ДПС заявили, че с предизвикването на предсрочни избори те са дали оценката за кабинета. Според ГЕРБ правителството подало оставка заради тежките зимни месеци, които предстоят, през които щяло да стане още по-ясно неизпълнението на бюджета в приходната му част и големите харчове в разходната.

Водещи

Най-четени