ДПС призова за недопускане на прояви като т.нар. Луков марш 11.02 | 14:43

Местан нарече подобни прояви гавра с паметта на милионите жертви на фашизма

От Мая Александрова

ДПС призова компетентните институции, включително и Столичната община, да предприемат мерки за недопускане на прояви като т.нар. Луков марш, планиран за 15 февруари в София. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

От името на парламентарната група той осъди възвеличаването на събития и личности, "свързани с фашистка и нацистка идеология", и нарече подобни прояви гавра с историческата истина и паметта
на милионите жертви на фашизма.

Местан припомни принципната позиция на ДПС срещу ксенофобията, антисемитизма и етнорелигиозната омраза.

"В европейската конвенция за правата на човека, в Конституцията и в Наказателния кодекс проповядването на фашистка, антисемитска или друга антидемократична идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер", посочи Местан.

Той се обърна и към останалите парламентарни сили с призив да осъдят планирания Луков марш и всички подобни прояви, допълва БТА.

Луков марш се организира редовно от 2003 година насам. Церемонията е траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, който е бил водач на националистическия Съюз на българските национални легиони.

В средата на миналия месец организацията на евреите в България "Шалом" също изрази силно обезпокойство от предстоящото провеждане на Луков марш. Според тях тази демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, униформи, нацистки символи и запалени факли за пореден път ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне.

С документа българските евреи призовават институциите, политическите партии и техните лидери, обществени организации и цялото българско общество да се противопоставят на инициативата "Луковмарш".

Водещи

Най-четени