ДФЗ и БАБХ проверяват млечните продукти по училищните схеми 01.11 | 12:15

Акцията е заради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти

От Ани Романова

Експерти от Държавен фонд "Земеделие" съвместно с представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започват проверки на одобрените кандидати по програмата "Училищно мляко". Акцията е заради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема, съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".  

По схемата "Училищно мляко" следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко", а именно прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2% и бяло саламурено сирене и кашкавал.   Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко.

Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, посочват още от ДФ "Земеделие". А прясното пастьоризирано, както и киселото мляко, следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с подобни помещения.  

Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените критериите, е абсолютно недопустим по европейската програма "Училищно мляко", и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето, уточняват от ДФ "Земеделие".

Водещи

Най-четени