Дават повече пари на статистиката 30.10 | 16:54

12 милиона лева ще бъдат инвестирани за осъвременяване на информацията

От Ивелина Георгиева

Министерският съвет прие и одобри Стратегия за Националната статистическа система за периода 2013–2017 г. Документът определя насоките за развитие, приоритетите, целите и ресурсното осигуряване на системата.

"За нашето правителство статистиката е важна част за политиката", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Тя уточни, че правителството не само е приело, но е и осигурило средства тази стратегия да се развива.

Чрез нея страната ни ще изпълни ангажиментите си като държава членка на ЕС, поясни Бобева.

Председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова заяви, че стратегията обхваща всички органи на статистиката, не само НСИ.

"През 2013–2017 ние заложихме 12 милиона лева за инвестиции, които са одобрени от премиера", похвали се Инджова.

Средствата ще бъдат вложени във всички органи на статистиката, допълни тя. Инджова обясни, че статистиката има три пъти повече дейност за последните години.

Увеличението на бюджета на статистиката се дължи на това, че ще се въвеждат нови системи, нови модули и ще се осъществява допълнителна дейност. "Ще събираме информация по по-модерни начини", коментира Инджова.

Сферите, в които ще бъде осъвременена информация, са регионална, ресурси, устойчиво развитие, образование, здравеопазване и съдебна система.

Според Даниела Бобева работата на статистиката е много важна, за да се събере информация относно нагласите на гражданите.

Водещи

Най-четени