Данаил Кирилов: Без електронно гласуване на следващите избори 06.12 | 11:52

Причината е, че няма да бъде гарантирана сигурността на вота, заяви председателят на правната комисия в НС

От iNews

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това каза днес пред БНР председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Той подчерта, че не е възможно този вот да се приложи непосредствено на следващите избори, тъй като не може да се осигурят достатъчно гаранции, за да бъде методът безспорен. Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено.

Кирилов посочи, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта 15/15 – дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. Той потвърди, че вариант е разминаване на номерата на партии и преференции – примерно партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация – с букви. По думите му, машинно гласуване може да се въведе в 1000 от около 12000 избирателни секции.

Водещи

Най-четени