Двама получиха обвинения за унищожените дюни на „Смокиня“ 14.01 | 17:48

Един от задържаните за инцидента вече е освободен

От iNews.bg

Двама души са с повдигнати обвинения за унищожените дюни на къмпинг "Смокиня". Това са багеристът и поръчителят, предаде БГНЕС. Багерът, който е унищожил защитената дюна в къмпинг "Смокиня" е преминал през един от частните имоти в близост до плажа. Собственикът му отрича обаче той да е дал достъп на тежката механизация, уточниха от бургаската прокуратура.

Константин Мархолев, един от стопаните на каравани в съседство заяви: "Ние имахме там ограничителни колове с верига, където не се допускат насам превозни средства, но явно е съборена и полицията ни уведоми и ни попита дали ние сме давали разрешение за имота." Според стопаните на каравани и заведения в района на к-г "Смокиня" още през лятото е имало закани от един от собствениците, че въпросната дюна ще бъде премахната, тъй като му пречила. Милан Кибарев казва: "Доколкото знам от другите на къмпинга, той се е заканвал, че ще я махне, но не мога да кажа, че е той."

Концесионерът на плажа Иван Иванов също отрича да знае кой е виновникът, твърди, че има охрана, която обаче в случая не е видяла нищо. "Те не могат да ходят навсякъде. Вижте какъв е голям плажът”, добавя той.

Трима души бяха задържани, като единият от тях е освободен, тъй като само е придружавал багериста. Той ще бъде привлечен като свидетел по делото. Като поръчител на криминалното разораване в къмпинг "Смокини" е обвинен бургаският бизнесмен Иван Нончев. Другият обвинен като извършител на деянието е 24 годишният Манол Пазвантов, който е управлявал багера.

"Нончев не признава вината си. Багеристът Пазвантов и с пълнолетния свидетел разказват в подробности фактологията по случая. Нончев им е платил за тази дейност, дори според тях те са го питали дали няма да стане някаква беля, но той е твърдят, че имотът е негов и няма от какво да се притесняват. Това е по техни показания”, каза апелативният прокурор Любомир Петров.

Още в ранните часове на днешния ден представители на Министерство на туризма и на регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха последващата проверка. Екип от геодезисти направи замерване на дюните. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Тя ще покаже дали унищожените дюни попадат в концесията на плажа. Наказанието за престъплението е до 3 г. лишаване от свобода и глоба.

Водещи

Най-четени