Два пожара в Разградско по време на жътвената кампания 12.07 | 13:38

Унищожени са 22 дка пшеница и 0,5 дка ечемик

От Андриян Георгиев

Кампанията по прибиране на реколтата от житни култури в област Разград е в ход и вече са регистрирани първите пожари.

На 21 юни в землището на кубратското село Мъдрево заради детска игра с огън са изгорели 0,5 дка ечемик, а вчера в землището на исперихското село Духовец са унищожени 22 дка пшеница.

Това съобщават от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) в Разград.

Статистиката за миналогодишната жътвена кампания сочи, че в областта са възникнали общо седем пожара с материални загуби, от които четири в масиви с житни култури и три пожара в земеделска техника, уточнява БТА. 

За осигуряване на безопасността през пожароопасния сезон служители от пожарната ще извършват масови проверки на селскостопанската техника във връзка с жътвената кампания, посочват от областното управление.

Към момента са проверени и допуснати до участие в кампанията 1 833 зърнокомбайни, транспортна техника и друга земеделска техника.

За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи са съставени четири акта за административни нарушения.

От ПБЗН предупреждават, че за да не се допускат пожари в житните насаждения трябва да се работи с по-голяма бдителност, като не се пали огън на открито във ветровито време.

Забранено е изгарянето на стърнища, сметища или други отпадъци около селскостопанските имоти, горски масиви и вилни зони, допълват от ПБЗН в Разград. 

Водещи

Най-четени