Дежурни щабове следят нивата на реки и язовири 01.12 | 15:15

ДАМТН и общините започват проверки заради обилните валежи

От iNews.bg

Започва наблюдение на критични реки и язовири, заради очакваните обилни валежи. В Северозападна България се очаква силен южен вятър, а в южните части валежи до 60 л./кв.м. за двата дни. Щабове ще има в Перник, Благоевград, Кюстендил, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково.

Няма опасност за преливане на язовир Кринец, посочи Иван Бузов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзрор, цитиран от бТВ. Той добави, че е направен преглед на съоръжението и се наблюдава водното ниво.

В София също има образуван кризисен щаб. 10 екипа на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" са на терен, извършват обходи и отреагират на сигнали.

Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите - общинска собственост, на реките и на критичните речни участъци и дерета. От вчера във връзка със снеготопенето е засилено почистване на дъждоприемните шахти и оттоци, като работата продължава и в утрешния ден. Столичният инспекторат контролира дейността на почистващите фирми.

Водещи

Най-четени