Депутатите задължиха Гешев да идва на отчет на всеки 3 месеца 22.04 | 14:21

Парламентът отмени Великденската си ваканция

От iNews.bg

Единодушно със 189 гласа "за" депутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси. Това се случи след като народните представители приеха текстове в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде БНТ.

Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца ще изслушва главния прокурор във връзка с прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борба с престъпността, в това число корупцията, пише агенция "Фокус".

По предложение на Хамид Хамид бе направено допълнение, според което Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца ще изслушва председателя на ВКС и председателя на ВАС.

Парламентът удължи работното си време до приемане на промените в правилника.

По-рано днес депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка до създаването на следващ кабинет.

Във фокуса попадат продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие.

Предложенията са две на БСП и на "Изправи се! Мутри вън". Те бяха обединени в едно, но последва спор кой е бил първи. Против мораториума гласува само ГЕРБ.

Парламентът отмени Великденската си ваканция.

Водещи

Най-четени