Депутатите ще се ширят в чисто нова пленарна зала, журналистите - в изолация 01.09 | 20:00

Репортерите ще влизат откъм южен вход в бившия Партиен дом, намиращ се срещу БНБ. Те ще пребивават в отделно помещение на партерния етаж на сградата, а не в пространство в кулоарите, както бе досега. Пленарната зала пак ще бъде следена през монитори

От iNews.bg

От 2 септември депутатите се местят в нова пленарна зала в бившия Партиен дом. Къде обаче ще се разполагат парламентарните репортери, които трябва да предават какво се случва в най-важната сграда в държавата?

Досега журналистите в Народното събрание имаха свободен достъп до депутатите в кулоарите. Мястото, където те работеха във вече старото здание, бе в непосредствена близост до пленарната зала. Това позволяваше сравнително лесен достъп до народните представители и министрите с възможност за задаване на актуални въпроси. Вярно е, че през последните месеци репортерите бяха запратени на втория етаж и изолирани в зала "Запад", но това бе изключение, свързано с мерките срещу разпространението на коронавируса Covid-19, припомнят колегите от флагман.бг.

В Партийния дом журналистите обаче ще работят в много по-тежка изолация и тя ще е перманентна. Това стана ясно във вторник, когато те бяха разведени на "работна обиколка" в реновираната сграда.

Репортерите ще влизат откъм южен вход, намиращ се срещу БНБ. Те ще пребивават в отделно помещение на партерния етаж на сградата, а не в пространство в кулоарите, както бе досега. Пленарната зала пак ще бъде следена през монитори.

Проблемът е, че този път тя ще се намира няколко етажа нагоре. А възможност за достъп до кулоарите около нея вече репортерите няма да имат. Слабо утешение е, че все пак те ще могат да стигат до "кошарката" в задната част на пленарната зала, която е предвидена за фотографите за правене на снимки.

По изключение, комуникация с депутатите ще е възможна при организирани пресконференции на т. нар. "трибунка" на първия етаж или в новата конферентна зала на горния. Както и евентуално в кафенето, както увериха от пресцентъра на парламента.

Самата работна зала за журналистите пък е с решетки на прозорците. Тя е партерна и гледа към булевард "Цар Освободител" - т.е. би била лесна мишена за атаки от страна, примерно, на преминаващи недоволни граждани и протестиращи.

Донякъде успокоително е, че джамовете не са витринни и са разположени на средна височина, така че хората отвън няма да имат пряка видимост към помещението.

Водещи

Най-четени