Десислава Танева: Няма регистрирани нови огнища на антракс 11.09 | 15:29

По нейни думи ситуацията е овладяна

От iNews.bg

До 10 септември няма регистрирани нови огнища на антракс в територията на цялата община Ветрино и област Варна. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на парламентарен контрол.

"Случаят с антракс в село Млада гвардия беше твърде подробно разяснен и обяснен в медиите. Ясно е как е възникнал. По отношение на ваксинацията в село Млада гвардия - до откриване на заболялото животно от антракс не е включена в държавната профилактична програма за ваксинация по простата причина, че там антракс за последно е установен преди 44 години през 1971 година.

В България, съгласно Държавната профилактична програма, подлежат на ваксинация 158 населени места в 19 области на страната. Както тази година, така и всяка година назад случаи на антракс са регистрирани в България", обясни Танева.

По думите й, по Държавната профилактична програма обаче, се ваксинират животните в тези 158 населени места.

"Животните в село Млада гвардия не подлежаха на ваксинация и не са част от Държавната профилактична програма. Дори тя да беше, извършена, те пак нямаше да са били ваксинирани и пак щеше да се случи този случай при условие, че фермерът не е изпълнил задължението си по Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Вече е извършена ваксинация срещу антракс на всички животни в селото - 239 говеда, 224 овце, 106 кози, 15 еднокопитни", уточни Танева.

Тя подчерта, че ситуацията е овладяна. "Бе извършена ваксинация и в съседни землища. Като финал на случая, отнехме разрешението за извършването на дейността на транжорната и тя от средата на август е затворена", каза още Десислава Танева.

Водещи

Най-четени