Децата от детската градина в Асеновград пили мляко с отрова за гризачи 11.03 | 16:57

Децата са поставени под лекарско наблюдение

От Кремена Бедерева

Децата от детска градина "Слънце" в Асеновград са поставени под лекарско наблюдение, след като тази сутрин в прясното им мляко са открити неидентифицирани сини частици. Това каза за БТА говорителят на община Асеновград Венелина Симеонова.

В 8.45 часа при разливането на закуската една от възпитателките видяла, че млякото има неестествен син цвят и в него се виждат твърди сини частици. За ситуацията веднага са информирани кметът на града Емил Караиванов, заместник-кметът Мария Вълканова, директорът на местната болница д-р Иван Червенков, специалисти, тъй като със същия цвят била и отровата за гризачи. Сега в детското заведение са кметът, лекари и здравен експерт. Очаква се експертът да установи с какъв състав са частиците.

Децата са под лекарско наблюдение, но до момента никое от тях, което е пило от млякото, няма признаци на отравяне. Районният прокурор в Асеновград Димитър Молев съобщи, че е образувано досъдебно производство във връзка с предоставяне на отровна храна за консумация.

В момента се установява фирмата-доставчик, иззети са всички документи, разпитани са трима от служителите на градината, имали пряк контакт с млякото. Доктор Янко Илиев от клиниката по токсикология на МБАЛ "Св. Георги" в Пловдив съобщи, че всичките 120 деца са пили от млякото. На всяко десето от тях е взета кръвна проба. Резултатите се очакват до час.

По думите му съмнителното вещество - твърди частици в син цвят, е открито на дъното на съда, след като е било разлято млякото. Има съмнение, че това е отрова за гризачи, което обаче ще се уточни по-късно. Кметът на община Асеновград Емил Караиванов уточни, че ще изчака да излязат всички резултати и становища след което общината като собственик на детското заведение, ще вземе необходимите мерки.

Той изрази съмнение, че проблемът е от фирмата доставчик. Пред детската градина са се събрали всички родители, които чакат децата си. На всички деца е даден антидот медицински въглен и след изтичане на определения срок децата се пускат да се прибират. За сега няма сериозни оплаквания.

Водещи

Най-четени