Димитър Ганев: Радикализира се конфронтацията между президента и премиера 22.04 | 19:19

Противопоставянето ГЕРБ - БСП ще продължи, смята той

От iNews

Радикализира се конфронтацията между президента и премиера!

Така анализира текущата политическа ситуация социологът Димитър Ганев, който бе гост в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия.

Той коментира, както изказването на премиера Борисов за преврат, така и остро критичното интервю на президента Радев по БНТ.

"Няма нова политическа линия нито от страна на президента, нито от страна на премиера. Това поведение демонстрира поддържане на старата линия на конфронтация между двете институции. В последните няколко дни може да говорим за радикализиране на линията от двете посоки. Президентът Радев също каза в публичното пространство неща, които все още не са доказани”, бяха точните думи на Димитър Ганев.

От ГЕРБ отдавна обвиняват Румен Радев, че действа в синхрон със социалистите, припомня той. Присъствието на Иво Христов като №4 в листата на БСП дава реално измерение на критиките на ГЕРБ към Радев, че работи заедно с БСП, анализира Ганев.

"Присъствието на Иво Христов дава повод за интерпретациите и критиките, че има връзка между позициите на Румен Радев и БСП. Така можем да разглеждаме и репликите за контрола на армията и военен преврат. Разбира се, никой не може да очаква преврат в днешно време, това е част от противопоставянето между БСП и ГЕРБ", бяха точните му думи в ефира на Нова.

Конфронтацията ГЕРБ - БСП ще продължи, последните социологически изследвания са моментни снимки, не са прогноза за изборите, посочи Ганев. И припомни данните, както на изследователски център "Тренд", към който принадлежи, така и на други агенции.

Очакванията са за ниска избирателна активност, скандалите водят до отлив, смята той.

"Активността на изборите ще бъде една от най-ниските дори от 2014 г. Скандалите не нанасят само щета върху управляващите, а отдалечава обществото от цялата управляваща класа", подчертава Димитър Ганев.

"Няма никакво съмнение, че скандалът с апартаментите нанесе имиджова щета на ГЕРБ. Очакваната активност на тези избори ще бъде една от най-ниските, поне според нас от "Тренд". Тези скандали, за които говорим, не нанасят щета само на управляващите, но отдалечават обществото от цялата политическа класа. Това няма как да не доведе до отлив на избирателите. Разликата между ГЕРБ и БСП на този етап е много малка, в рамките на статистическата грешка", подчертава той.

Водещи

Най-четени