Димитър Манолов: Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което сме имали досега 17.10 | 10:10

Въвеждането на квоти за каквото и да било е зле прикрито лицемерие, смята синдикалистът

От Ани Романова

У нас се полага нощен труд без ограничения, който се заплаща по 25 ст./час, тоа трябва да спре, категоричен е синдикалистът

Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което сме имали досега. Това каза в предаването "Лице в лице" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Този закон може да бъде критикуван, далеч не е добър, но можеше да бъде и по–лош, той се прави в ненормална среда, в него се включиха хора, които нищо не разбират от тази тема. Произведе се един не лош резултат, авторите се съгласиха, че далеч не е перфектен, но трябва да се види как ще сработи, той е по-добър от всичко, което имахме досега, защото е базиран на други предпоставки и ще има повече пари в него".

"Бизнесът е прав сам за себе си", заяви Манолов по повод реакцията на работодателските организации, които се обявиха против въвеждането във фирмите на квоти за ваемане на хора с увреждания.

"Аз съм против всякакви квотни принципи, въвеждането на квоти за каквото и да било е зле прикрито лицемерие  – когато ги въвеждаме знаем, че нищо няма да решим. Ако работодателят има 50 работника, трябва да назначи двама души с увреждания. След това започва дебатът защо за големите предприятия процентът бил 2. Първо трябваше да видим колко са предприятията над 50 човека, с какво се занимават, дали са в състояние да назначат хора с увреждания. Затова говоря, че този подход е лицемерен”, заяви президентът на КП "Подкрепа”.

 "В закона е написано, че който не може да направи това, може да направи някакви алтернативни неща, без да е упоменато какви са тези алтернативни неща", допълни той.

"Струва ми се че този подход не решава проблемите на никого. При мен имам 4-5 такива човека, без никой да ме е карал. Не съм ги събирал затова че съм синдикат, правил съм го по други причини. Който иска да го направи, може да го направи, искам да кажа.

Не харесах в този закон, че отново търсим възможност как да считаме, че сме решили един проблем като дадем на хората едни пари. Не всичко е пари, раздаването на пари на калпак не решава никакви проблеми и създава у хората усещането да искат още повече”, коментира още синдикалистът.

По думите му далеч по-разумно е било да се потърси възможност за социализация на хората с увреждания, създаване на центрове, които са ориентирани към техните увреждания и те да се чувстват повече като другите.

"Тук 150 млн. лв. ще бъдат предоставяни по някакви схеми. От самото начало борбата беше за едни пари, колкото и да се говореше, че ние не искаме пари. НПО-тата в тази работа са дребна, незначителна подробност. Парите ще отидат в хората, които имат права за това – хората с увреждания или техни близки, които ги гледат, което беше голямата борба. Ние сериозно участвахме в работата по закона и спряхме недобри неща. Доста от лошите неща, които можеха да се случат в него не се случиха. Законът беше създаден от хората, които разбират от тези неща и тези, които не разбираха, не успяха да попречат кой знае колко много”, каза още Манолов.

В коментар на нощния труд, председателят на синдиката каза, че той е чудовищно вреден за хората, разболява ги, разбиват семействата си, 6 години по-рано остаряват.

"Нощният труд от 2007 г. насам се доплаща 25 стотинки на час, т.е. ако работите 8 часа получавате 2 лв. България е страната, в която се полага най-много нощен труд в ЕС, практически без каквито и да било ограничения. Това е нещо, което непременно трябва да спре и трябва да започне да се заплаща справедливо”, категоричен бе синдикалистът.

"Имаме подкрепата на страхотно много граждани, омбудсманът се съгласи да партнира по тази тема. Предлагаме нощният труд да се заплаща в процент от заплатата, която получава човекът, и да се ограничи размерът за неговото полагане", смята той.

По думите му 400 000 българи полагат системно нощен труд.

Водещи

Най-четени