Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле 26.10 | 09:15
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа
Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.
Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.
Водещи
-
Публикуваха последното радиосъобщение от подводницата "Титан"
Тя потънала при опит да достигне "Титаник"
17.09 | 15:50
-
Вили Лилков: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира изборите, а те да берат плодовете
Политиката не е работа за аматьори, категоричен е обшинският съветник
17.09 | 15:40
-
Олимпийците ни станаха почетни граждани на София
„Политическите битки пречат на София - призовавам политиците за помирение”, каза кметът...
17.09 | 15:30
Най-четени
-
Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София
Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски...
17.09 | 08:30
-
Терзиев се извини на родители и учители за хаоса, който Столична община създаде с учебния процес
Целта ни беше учителите да направят специална програма за децата за Деня на София, да ги...
17.09 | 08:45
-
Агитки на ЦСКА и Левски са се атакували взаимно в мол Paradise center, София
По думите му няма пострадали. Когато ММА боецът Найм Салим е видял, че Илиев снима, го замерил...
17.09 | 09:15
-
Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев се готви за завръщане в активната политика
Очаква се той да оглави листа на голямата лява коалиция "БСП - обединена левица" за...
17.09 | 11:10