Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле 26.10 | 09:15
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.
Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.
Водещи
-
Нов политически сезон - нови заявки
По думите му България през 2025 г. е в будна кома и се е превърнала в държава на абсурда - уж...
03.09 | 17:58
-
Черният леопард е забелязан край Дупница
На мястото е извършен обход от полицейски екип, но не са открити следи, които да потвърдят...
03.09 | 17:40
-
Путин заяви днес, че е готов да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски
"Ако Зеленски е заинтересован от среща, нека дойде в Москва и срещата ще се състои. Ако...
03.09 | 17:20
-
По-тежки обвинения за Никола Бургазлиев след смъртта на Христина, премазана от АТВ
Очаква се наблюдаващият прокурор, който ще поеме делото, да прецени за евентуална...
03.09 | 16:59
Най-четени
-
Кирил Петков е с нова визия – пуснал си е брада
Това стана ясно днес при старта на новия политически сезон, който започна след 33 ваканция на...
03.09 | 13:30
-
Над 1500 пощенски станции са готови технически за въвеждането на еврото
Електронен пенсионен картон улеснява пенсионерите
03.09 | 09:21
-
Цончо Ганев: Народът обеднява с всеки един ден преди еврозоната
"Политиките, които води правителството, са пагубни, задлъжняваме с колосални темпове - 16...
03.09 | 11:15
-
Василев: Какво дири вицепремиерът на евроатлантическия кабинет в Китай
"Държавата е завладяна от Борисов и Пеевски, премиерът е фигурант", допълни той.
03.09 | 12:15