Доц. Кунчев: Избрани са 500 домакинства за тестване за COVID-19 в Пловдив 11.05 | 16:30

Първото най-мащабно проучване трябва да приключи до 15 юни и да даде ясен отговор какъв процент от населението се е срещал с COVID-19

От iNews.bg

Вече са избрани 500-те домакинства за първото масово тестване на случаен принцип за COVID-19. Изборът е направен от специален софтуер.
 
Проучването ще бъде извършено в Пловдив по стандартите на Световната здравна организация, обяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
Нужните 1000 теста ще бъдат доставени от фирма, която вече е избрана, уточни доц. Кунчев, предаде бТВ.
 
 
Тя е немска и е доказала надеждност на тестовете, с които работи. Очаква се те да пристигнат следващата седмица. В близките дни започва и разнасянето на анкетни карти и документи до избраните домакинства.
 
Първото най-мащабно проучване трябва да приключи до 15 юни и да даде ясен отговор на въпроса - какъв процент от населението се е срещал с COVID-19. Предвижда се дневно да бъдат правени по 100 теста:
 
"Програмата го съобразява и подбира точките, адресите, така че да има равномерна представителност от целия град. Това вече е постигнато, макар че е доста трудоемко", обясни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Водещи

Най-четени