Доц. Пиргова: Консумираме поредния театър, наречен коалиционен съвет за субсидиитe 25.06 | 18:39

Георги Харизанов: Нинова се изявява като медиен бос, а касата на БСП отново е празна

От iNews

Не съм изнедана. Консумираме поредния театър, наречен коалиционен съвет за субсидиите. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия политологът Мария Пиргова по повод днешното заседание на съвета на управляващата коалиция, на който беше взето решение партийните субсидии да бъдат намалени, като законодателните промени да бъдат приети до края на юли.

Темата за размера на субсидията се експлоатира от известно време, не знам тя колко е съществена, защото знаем, че партиите нямат волята да намалят субсидията или да намерят дълготрайно решение на въпроса. Ако имаше сериозно решение, то трябваше да бъде взето от финансисти. Мисля, че ако субсидията бъде намалена, то намалението ще е на 10 или 9 лева, заяви Пиргова.

Ангажиментът за намаляване на субсидията на 1 лев е поет лично от премиера Борисов, дали ще се събере мнозинство е съвсем друг въпрос и не зависи само от него, заяви политическият анализатор Георги Харизанов. По думите на днешното заседание на коалиционния съвет знаково е било отсъствието на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Също като г-жа Пиргова считам, че това не е важен въпрос и размерът на субсидията в момента е в приемлив вид, важно е за какво и как се харчи тя, посочи Харизанов.

Да припомним, че БСП се върнаха с тази заявка в парламента, с искане да бъде решен проблемът с надвзетите субсидии и искаха оставката на финансовия министър. Това, че за пореден път касата им е празна и Нинова се изявява като медиен бос с партийната телевизия, където отиват парите, не значи, че трябва да дава подобни изявления. Социалистите са изхарчили всички – те са изключително добри в харченето на чужди пари, подчерта политическият анализатор.

Без да подецнявам сумата за субсидиите, тя е пренебрежимо малка за бюджета. Но трябва да има конкретизиране, субсидията да се изоползва целево и да има нужния контрол върху разходването й, подчерта Харизанов.

Най-нормално е бюджетът да оперира с парите за партиите, а и никъде не е казано, че този размер трябва да бъде един и същ всяка година. Ясно е, че схемата партии-медии е крайно безобразна в нашия политически живот. Всички я знаем и никой не иска да се пребори с нея. Олигархичният модел си е олигархичен модел, той няма се промени и при 11 лева, и при 1 лев, заяви Мария Пиргова.

Водещи