Доц. д-р Александър Оскар: Дигиталното обучение е довело до увеличаване на късогледството при децата 17.09 | 16:15

Според специалиста това се дължи на масово използване на повече мобилни устройства

От iNews.bg

"Дигитално обучение на учениците само в рамките на няколко месеца е довело до масово увеличаване на късогледството”, това заяви пред БНР  доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в "Александровска болница".

"Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър. В голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Изключително натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм", посочи още доц.Оскар.

По думите на специалиста, човешкото око и човешкият мозък трябва да се адаптират към реалността. "За нас някак е странно и ние залитаме от едната на другата крайност, докато намерим разумния баланс между това изобщо да не използваме дигиталните устройства или изцяло пък да използваме дигиталните устройства. За тези месеци, когато имаше дистанционно завършване на учениците се наблюдава пик по отношение на късогледството ", посочи още доц. Оскар.

Съветът към родителите на офталмолога е, когато се налага да се използват дигитални устройства, да се използват разумно. Той  допълва, че компютърът и десктопът винаги са за предпочитане пред мобилно устройство.

Водещи

Най-четени