До месеци даваме мощен тласък на икономическите отношения с Мароко 30.11 | 15:27

В момента стокообменът ни е над 250 млн. евро

От iNews.bg

"Още следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко. Стокооборотът надвишава 250 милиона евро в сферите на строителството, фармацията, храните." Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на съвместно изявление с мароканския си колега Саад Еддин Ел Отмани в Рабат. Премиерът Борисов е на двудневно официално посещение в мароканската столица.

В присъствието на двамата правителствени ръководители беше подписано Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии и други видове обезщетения на хора, които са били осигурявани в двете страни. "Надявам се с това споразумение, което днес подписахме, да дадем по-голям тласък още следващите месеци в бизнес отношенията", посочи българският премиер. Като пример за активизиране на тези връзки министър-председателят определи провелите се два икономически форума в Рабат и Казабланка по време на официалната визита в Мароко.

В изявлението си българският премиер Борисов подчерта, че в сферата на сигурността и сътрудничеството, особено по темата тероризъм и миграция, двете страни работят усилено от няколко месеца и даде заявка, че партньорството ще продължи и за в бъдеще. "Представихме и възможностите на военнопромишления комплекс в България," допълни още министър-председателят Бойко Борисов и отправи покана към мароканския си колега да посети страната ни в началото на другата година.

"Заявихме нашата обща политическа воля, сходни позиции по редица регионални и международни проблеми. Вие показахте искрено желание за развитие на по-нататъшните двустранни отношения," заяви премиерът на Кралството Саад Еддин Ел Отмани. Той отбеляза, че в края на тази българска визита двете страни имат пътна карта за развитието на двустранните отношения в различните области на сътрудничество.

Водещи

Най-четени