Държавата вади по 1000 лева допълнително за всеки един медик 15.03 | 13:30

Няма да ги делим на доктори, сестри, санитари, лаборанти и т.н., обяви Борисов

От iNews.bg

"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът - с неговите изводи и с неговите заключения за единството". С тези думи започна изявлението си премиерът Бойко Борисов след разговорите с президента Румен Радев за ситуацията с разпространението на Covid-19, цитиран от БНР. В срещата взе участие и ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Борисов обяви спешни мерки за защита на здравните работници и за социална защита:

"Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите - всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме и днес или утре ще го обявим, е по 1000 лева за медицинско лице, няма да ги делим на доктори, лаборанти, санитари, за всички, които са на първа линия и работят с коронавируса. Всички те ще получават по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение".

Премиерът коментира и усилията на индустрията, която разработва маски и защитни облекла, като изтъкна, че недостигът ще бъде компенсиран:

"От резерва на армията са над 70 хиляди, имаме и още към 100 хиляди, вършат прекрасна работа, така че и в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни".

Мерките за подпомагане да бъдат обмислени внимателно, призова премиерът:

"Защо трябва да сме предпазливи към следващите мерки? Не, че не съм съгласен с президента - точно обратното, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, също и бизнеса - малкият, средният, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган".

Борисов подчерта, че много внимателно трябва да се следят резервите на държавата, защото:

"На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността и здравето… Паралелно с това през Социалния фонд, запознах и президента, има увеличение на прага на държавната помощ (на ниво ЕС - бел. ред.), така че през Социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират като компании, през Социалния фонд да бъдат защитени".

"От криза не се излиза по-богат", подчерта Борисов.

"От подобна криза щетите, които се нанасят на икономиката, на населението са в цял свят – и както виждате, нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка. Това е поради причината, че докторите не могат да кажат за колко време ще се справим… И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата… Държавата, нейното функциониране, идва от данъците. В икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии - двете неща са много свързани".

Бойко Борисов подчерта, че всички институции са единни:

"Ако има противоречия - оставям ги назад, докато трае кризата, за да може народът да усети и консолидацията на всички институции. Завчера парламентът, днес президентството. Да се мобилизираме да излезем от кризата".

Водещи

Най-четени