Държавата и бизнесът единни срещу Брюксел за закона „Макрон“ 04.01 | 17:26

Или ще постигнем целите си, или ще блокираме пакета, заяви Росен Желязков

От iNews.bg

Държавата твърдо застава зад протеста на българските тежкотоварни превозвачи на 10 януари в Брюксел. Това заяви транспортният министър Росен Желязков след проведена среща с бранша, предаде БГНЕС.

"Нашата цел е или постигаме нашите цели или блокираме законодателните предложения в пакта за мобилност, който предстои да се разгледа в транспортната комисия на ЕП", категоричен е министърът. "Даваме си сметка, че имаме неясно мнозинство в парламента, което трябва да бъде информирано за последиците. Законодателните промени ще разделят Европа, въвеждат се протекционистки интереси, които лавинообразно след транспортния сектор ще се разраснат и в други сектори на европейската икономика. Текстовете нарушават основните закони на Европейския съюз", прогнозира Желязков.

"Това е въвеждане на двоен стандарт и кражба на бизнес. Пряко заетите в бранша са 150 хиляди българи. Като се включат и техните семейства над 500 000 души ще се принудят да емигрират в други страни от ЕС", отбеляза евродепутатът Ангел Джамбазки. Протестът в Брюксел ще се състои от два лъча- единият е българският, а другият ще бъде сформиран от румънски и поляци, латвийци и литовци. Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че подготвят алтернативни текстове в промените в европейското законодателство. С тях българските евродепутати оспорват идеята шофьорите да се връщат на две седмици в България, както и да отпадне предложението да се забрани на шофьорите да спят в кабината на камионите. От бранша са категорични, че това няма да е единственият протест и ще има още следващите дни,според превозвачите, са ключови за българския транспортен бизнес.

На 10 януари българският транспортен бизнес организира протест в Брюксел. Това се случва за първи път. Следващите дни и седмици ще бъдат ключови за сектора в България. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев след проведена среща във връзка с поправките в пакта за мобилност. С два чартърни полета сутринта на 10 януари ще отлетят за Брюксел 360 шофьори, организирани от Съюза на международните превозвачи у нас, за да участват в протеста на пл. "Люксембург”. Транспортните превозвачи ще протестират докато в транспортната комисия на Европейския парламент се гласуват текстове, срещу които възразяват нашите превозвачи. Арабаджиев отказа да разкрие как точно ще премине протестът, както и колко български фирми ще присъстват на площада.

"Всички сме единодушни, че това е национална кауза и интерес. С общи усилия трябва да не допуснем тези протекционистки, лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната Браншът е убеден, че с измененията в пакета няма никакъв социален ефект за водача на всеки три или четири седмици както е записано да се връщат в" експлоатационния център на превозвача по страната на регистрация". Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо, че фирмата може да има бази в Европа. Друг текст, срещу който протестират нашите фирми, е "равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място". Това означава шофьор, който е от определена държава да получава минималната ставка за съответната страна.

Битката продължава, нещата са много динамични, непрекъснато се добавят и махат текстове. Като пример докладчиците са върнали за повторно прегласуване дали превозното средство да се връща у дома", коментира в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров. В Брюксел ще бъдат само тежкотоварни превозвачи, автобусите няма да се включват в протеста, но изцяло подкрепят колегите си. Браншът е в готовност всеки един момент да излезе на улицата, когато се наложи, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, която също е убедена, че промените в пакта ще доведат до срив в приходите на икономиката ни.

Водещи

Най-четени