Държавата и синдикатите си стиснаха ръцете за по-високи заплати за мед.сестри 09.03 | 12:15

Споразумението се отнася до 11 хил. души, работещи в детски градини, ясли и училища

От iNews.bg

Кабинетът и синдикатите се разбраха да бъде коригиран допълващият стандарт за училищно и детско здравеопазване, за да може медицинските специалисти да получат по-високи заплати. Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след разговори в Министерски съвет с финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева, предаде БГНЕС.

Димитров съобщи, че става въпрос за около 11 хиляди души, работещи в детски ясли, градини, за които ще са необходими около 9 млн. лева. Така ще може да се осигури месечна заплата за медицинския персонал в малките общини от 900 лева.

По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт за училище и детски градини, каза още Димитров и уточни, че ще се наложи и изменение на наредбата, която определя на колко деца в училище или детска градина се полага медицински специалист. Тази наредба не е променяна много години, а има общини, които дори не могат да се доближат до необходимия брой деца.

Президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов съобщи, че Министерски съвет ще внесе спешно предложение в Тристранния съвет за нощния труд. 

Водещи

Най-четени