Държавата се проваля в борбата с проблемите в гетата, призна Дончев 25.01 | 13:14

Само с образование няма да стане, това ще отнеме до 20 години, казва вицепремиерът

От iNews.bg

Темата за интеграцията на ромите виси във въздуха. За голяма част от българските граждани тя се приема като ангажимент само и единствено на елитите поради скверното подозрение, че някой ползва тази общност като електорален резервоар. Това заяви по време на участието си в петъчния парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

Томислав Дончев припомни, че през годината по темата е говорено много – обсъждани са стратегии, писани са планове, разработвани са не малки бюджети и са похарчени пари, но въпросът продължава да стои на дневен ред. "Положени са усилия, но резултатите са много различни от това, което очаква българското общество. Причините обаче не са на ниво технологии, а на ниво обща политическа кройка на процеса", смята Дончев.

Според него интеграционните политики трябва да се основават на няколко опори, а ако липсва само една от тях, те не може да бъдат устойчиви. "На първо място това е образованието. То би решило проблема в дълбочина 10-15-20 години", категоричен бе вицепремиерът. Той допълни, че в тази сфера страната ни е постигнала добри резултати, защото само за една година са върнати над 17 хил. деца в клас.

Втората упора, според Дончев, е здравеопазването. "Знаете, че голяма част от ромите имат нисък здравен статус. Семейното планиране също е тема", обясни вицепремиерът. Той допълни, че за третата важна опора е интеграцията на тези хора на пазара на труда, където също се наблюдават положителни тенденции.

"За мен най-голямата болка и най-голямата рана е жилищната политика. В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гетата. Под гета нямам предвид квартали и села с компактен етнически профил. Имам предвид събирането на незаконни постройки", категоричен бе Томислав Дончев. Според него в голяма част от случаите причината за лошия социален статус и завишените нива на криминална активност е именно гетото. "Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не можеш да го напуснеш, да останеш там. Истината е, че в годините назад държавата не намери адекватен механизъм да се справи с този проблем, макар че в Закона за устройство на територията е записано, че всяка незаконна постройка се унищожава. Не е просто решение, защото никой не иска да предизвика хуманитарна катастрофа, оставяйки десетки хиляди души без дом. Наред с това решаването на проблема не може да се отлага безкрайно във времето", смята Томислав Дончев.

Водещи