Държавата удря рамо на земеделците, чиито земи са под вода 09.12 | 14:57

В Стара Загора забраниха на хората да се доближават до водоемите, нивата на реките са критични

От Филипа Тодева

Земеделците, чийто ниви са пострадали от наводненията, ще бъдат обезщетени от държавата.

Засегнати от поройните дъждове площи има в Елхово, Гълъбово, Раднево, община Сливен, Ямбол, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Министър Танева посочи, че още не е ясен точният размер на сумата, която ще бъде отпусната. Валежите продължат вече четвърти ден и не се знае какви щети ще причинят реките, чиито нива се повишават постоянно.

Танева съобщи, че 78 язовира в предаварийно състояние, че бъдат временно изведени от експлоатация, предаде БТА. За част от тях това вече е направено.

Установена е трайна тенденция на поддържане високо критично ниво на водните обеми в Стара Загора. Областният управител инж. Георги Ранов издаде заповед да не се допуска приближаване на хора до речни легла, водни басейни и водоеми с изключение на инструктирани екипи, работещи по ограничаване последствията от бедствената ситуация.

От областната администрация призоваха гражданите да се движат с повишено внимание по улиците и пътищата и да не навлизат в участъците, залети от вода.

"Преминаването през мостове, пътни съоръжения и водостоци да се извършва с повишено внимание, ниска скорост, с цел своевременно установяване евентуално наличие на преливаща водна маса", съветват още местните власти.

Водещи

Най-четени