Държавата ще плаща заплатите на младите лекари, ако останат у нас 01.02 | 20:00

Специализантите медици ще сключват договори да работят в болницата толкова време, колкото са обучавани

От iNews

Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени в наредбата за специализациите, пише "Сега".

В момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават. За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно. Тепърва и възнагражденията ще се плащат от здравното министерство, което ще превежда субсидия, но срещу това обучаващото звено ще е длъжно да сключи договор със специализанта, според който той ще остане да работи на същото място за срока на специализацията си. Ако тя е продължила 4 години, договорът му ще е за още толкова. Ако болницата или лекарят откажат, ще трябва да върнат на МЗ субсидията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В повечето клинични специалности обучението трае 4-5 години.

Самите заплати пък ще са поне колкото е размерът на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, тъй като толкова ще е субсидията от МЗ. Той в момента е 987 лв. Толкова са възнагражденията, плащани от болниците сега.

"Тъй като към настоящия момент МЗ не разполага с инструменти за въздействие при недостиг на специалисти по определени специалности или в определени региони, с промените в наредбата министерството предлага да субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения", мотивират се от министерството. 

За колко лекари и в кои специалности ще плаща държавата, ще се определя ежегодно след анализ за това къде и какви специалисти се търсят най-много.

ДЖИПИТА

МЗ ще облекчи и специализациите по обща медицина, които в момента са сред най-проблемните и млади лекари почти няма - за лични лекари се готвят едва 66 медици. Причината е, че няма кой да им плаща заплати по време на тяхното обучение. Затова тепърва и то ще се субсидира от МЗ, т.е. и техните възнаграждения ще са от хазната. Срещу това и общопрактикуващите ще са длъжни да останат да работят в България за срока на специализацията си.

Водещи

Най-четени