ЕК предлага още 185 млн. евро за старите реактори в "Козлодуй" 24.11 | 13:40

Идеята е да бъдат разпределени общо 500 млн. евро между България, Литва и Словакия

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) предложи да бъде осигурена допълнителна помощ от ЕС за извеждане на ядрени реактори от съветски тип. Според предложението България, Литва и Словакия ще си поделят 500 млн. евро. 

Парите отиват за извеждането от експлоатация на реактори в атомните централи "Козлодуй", "Игналина" и "Бохунице", съобщават от Комисията.

Според разчетите България трябва да получи 185 млн. евро до 2020 година. За Литва ще бъдат заделени 210 млн. евро до 2017 година, а за Словакия - 105 млн. евро до 2017 година.

Преди да бъде предоставена финансовата подкрепа от Съюза, България, Словакия и Литва ще трябва да изпълнят определени условия. На първо място страните трябва изцяло да въведат законодателството на ЕС относно ядрената безопасност и управлението на ядрените отпадъци.

Държавите-членки трябва да създадат правни рамки за своевременното натрупване на националните финансови ресурси за покриване на останалите финансови нужди. Държавите ще трябва да изпратят на Комисията подробни планове за извеждане от експлоатация. Тези планове ще бъдат основа за проследяване на усвояването на финансовата помощ от Съюза.

"В интерес на нашите граждани е тези реактори да бъдат изведени безопасно от експлоатация и никога да не бъдат пускани отново", коментира комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той допълни, че финансовата помощ, която предлага ЕК, трябва да помогне за действията по изваждане на горивото и извеждането от експлоатация на реакторите.

Като предварително условие за присъединяване към ЕС, България, Литва и Словакия трябваше да се ангажират да спрат и впоследствие да изведат от експлоатация своите ядрени реактори блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", блокове 1 и 2 на АЕЦ "Игналина" и блокове 1 и 2 на на АЕЦ "Бохунице V1". И трите държави-членки изпълниха своите задължения и всички реакторни блокове бяха затворени в срок,допълват още от ЕК.

В израз на европейска солидарност ЕС се ангажира да предостави известна финансова помощ за извеждането от експлоатация на тези реактори. ЕС не се е ангажирал да финансира изцяло всички разходи. Предложените 500 млн. EUR са в допълнение на вече поетите ангажименти. За общата финансова помощ от ЕС за трите държави-членки до края на 2013 г. се предвиждат 2,85 млрд. евро по сегашни цени (1,4 млрд. за Литва, 613 млн. евро за Словакия и 868 млн. евро за България).

Водещи

Най-четени