ЕК уведомена, че Мария Габриел се отказва от мястото си в ЕП, ЦИК – не 04.06 | 15:48

Еврокомисарката ни е говорила вчера по темата с Юнкер

От iNews.bg

Българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество се отказва от мястото си в Европейския парламент, което спечели през май, за да остане комисар. Това потвърди днес говорител на ЕК, предаде БНР, позовавайки се на "Политико".

Габриел е информирала за решението си вчера председателя Жан-Клод Юнкер.

Тя оглавяваше евролистата на управляващата партия ГЕРБ, част от Европейската народна партия, и бе избрана за член на ЕП на 26 май. В Европарламента на нейно място влиза Лиляна Павлова, бивш министър за българското председателство на ЕС.

"Има още 5-6 месеца до края на мандата на настоящата Комисия. Не мога да си позволя да не остана комисар и в този период България да няма представител в ЕК", заяви Мария Габриел пред бТВ.

Действащите комисари, избрани за евродепутати в края на май, имат срок до първата пленарна сесия в началото на юли да решат дали ще запазят мястото си в ЕП.

В същото време обаче се оказва, че ЦИК не е уведомена официално, че Габриел се отказва от мястото си в Европарламента. В Централната избирателна комисия не е постъпвало заявление от вече избраната за евродепутат Мария Габриел за това, че се отказва от мястото си, потвърдиха от Комисията за "Хоризонт".

Водещи

Най-четени