Евросъдът: И абонатите със свалени радиатори трябва да плащат 02.05 | 18:30

Щом сградата е с централно парно, всеки трябва да заплаща за общите части, гласи заключението на Люксембург

От iNews

Няма измъкване от сметките за парно - дори ако сме си откачили радиаторите в апартамента, дължим такса "сградна инсталация" за топлината по общите тръби. Това е заключението на Съда на ЕС (СЕС), който се произнесе по запитване на български съдилища как да прилагат европейското право, пише в. "Сега".

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, стигна до Страсбург през 2017 г. Тогава районните съдилища в София и Асеновград отправиха запитване до Евросъда заради дела, по които трябва да се произнесат. Конкретните казуси са искове, заведени от "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" срещу техни абонати, които отказват да плащат за отопление на общите части на сградата, след като са се отказали от парно в своите апартаменти. Вече има и доста дела, заведени от недоволни абонати от цяла България срещу топлофикации по същия казус, както и колективни искове, заведени от "Сдружение за правна помощ на потребителите" срещу практиката на "Топлофикация София" и на "ЕВН България Топлофикация" да начисляват сметки за нежелана енергия.  

Дори с изключени радиатори топлофикациите законно ви искат пари, е позицията на Съда на ЕС, изразена от генералния адвокат на СЕС Хенрик Сауменсгор Юи (Дания). Заключението на Евросъда е, че услугата не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на две трети от собствениците, което ангажира всички обитатели. Някои могат да откажат отопление в своите имоти, но това не ги освобождава от разходи за общите части, заради които също се изразходва топлинна енергия.

От "присъдата" на СЕС следва, че нулеви сметки са възможни само ако цялата сграда се откаже от централното парно. За целта обаче поне две трети от собствениците на имоти трябва да решат, че искат "развод" с топлофикацията, и топлоснабдяването да бъде изключено за целия блок. 

Водещи

Най-четени