Еврото ще вдигне цените в България, но не сериозно, според Кристалина Георгиева 14.08 | 10:34

Приемането на единната валута обаче няма да реши всичките ни проблеми, казва още тя

От iNews.bg

Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените в България, заяви в интервю за БНР главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Георгиева допълни, че разбира притеснението на хората за сериозно поскъпване на стоките и услугите. "Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро само, че 50% по-ниски".

Въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната България трябва да направи множество реформи, каза още Кристалина Георгиева. "Ако си мислим, че с еврозоната можем да си решим проблемите на образованието, то явно грешим".

Престрелките с митата тази година между водещите икономики създават напрежение, коментира Георгиева: "Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече, е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става".

Главният изпълнителен директор на Световната банка уточни, че тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми: "Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега. Вторият проблем  е дълговото бреме. На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън. Третият проблем, който е актуален и за нас, добър икономически климат, добра конюнктура, но много малко страни правят реформи. Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси."

Георгиева допълни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави:

"Дори и с малко покачване на лихвите проценти техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг."

Водещи