Елхово, Гълъбово и Раднево във воден капан за 4-и ден 09.12 | 11:23

Нивата на реките Тунджа и Сазлия се повишават заради неспирните дъждове

От iNews.bg

И днес остава в сила заповедта, с която областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов обяви бедствено положение в Гълъбово и в Раднево.

Вече четвърти ден дъждовете в региона не спират, което е основна причина за повишаването на нивото на река Сазлия, която минава през Гълъбово. Жителите на общината нямат постоянно електричество. Кметът Николай Тонев обясни, че е осигурено аварийно захранване от "Мини Марица-изток".

До ден се очаква да бъде изградена дигата около подстанцията "Гълъбово", която беше наводнена. Остават 50 метра от строителството на защитното съоръжение. След подсушаване подстанцията ще възстанови работа и режимът на тока ще бъде преустановен. Осигурена е водоноска за 15 домакинства, които имат проблеми с водоснабдяването.

Постоянно се повишава и нивото на река Тунджа в Ямбол. Тази сутрин край Елхово височината на водния стълб достигна 431 сантиметра. Критичните 395 сантиметра за града бяха преминати преди четири дни. Разливите по улиците около реката се увеличават, водата навлиза в нови мазета, дворове и постройки, предаде БТА.

В Ямбол нивото на Тунджа също наближава критични стойности, тази сутрин водата достигна 523 сантиметра при критични 6 метра. Залята е част от индустриалната зона, където

няколко фирми да спрели работа, както и най-ниските части на квартал "Каргон".

Тежка е ситуацията и в селата Веселиново и Завой. Залети са повече от 40 къщи, от вчера училището във Веселиново е затворено поради наводнения двор и наводнения приземен етаж.

Екипи на ПБЗН непрекъснато изпомпват водата от два жилищни блока в ниската част на Елхово, за да предотвратят аварии в електрическите табла. По същата причина непрекъснато се отводняват и обекти в Ямбол и в селата Кабиле и Завой. Отсечката между Елхово и с. Трънково е наводнена, но остава затворена за леки превозни средства. Залети с вода са големи площи обработваеми земи в цялата Ямболска област.

Поради наводнение и лоши метеорологични условия днес и утре ще бъдат неучебни дни в ОУ "Васил Априлов" - с. Виница, община Първомай, област Пловдив.

В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Веселиново учебният процес също да бъде отменен.

Водещи

Най-четени