Ето го логото ни за председателството на ЕС 17.01 | 13:31

Най-много проекти са били с кирилица и шевица, победителят ги има и двете

От iNews.bg

България вече си има лого за председателството на Евросъюза, което ще поеме през 2018 г. То бе представено днес от вицепремиера Меглена Кунева. Победител в конкурса е проектът на Тодор Ангелиев, който е събрал 76 точки от възможните 90, предаде БНТ. Логото за българското председателство на Съвета на ЕС съдържа 3 български символа - кирилицата, шевицата и българския флаг.

"Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС”, заяви Меглена Кунева. Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. През 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.

Председателят на комисията по избора на логото проф. Георги Янков от Национална художествена академия заяви, че журито е било изправено пред голям брой конкуренти, не само заради броят на проектите, но и заради качеството им. Участие са взели и българи, живеещи в чужбина, участвали са и много студенти, както и хора с изграден авторитет. Близо 10 са и чужденците, подали свой проект в конкурса, сред тях - украинци, македонци и германци.

20 от логата са били с роза, с паметника "Шипка" - 3, с книга - 2, с българското знаме - 9, с ръце - 3, със звезда - 9, 29 са били с българските шевици, с минерални извори - 2, с карта на България - 6. Имало и проекти, повтарящи туристическото лого, с кирилицата били 21. Имало и такива с хоро, лъв, посланици, цвете, птица, НДК и слънце. Логото трябвало да бъде оригинално, авторско, ясно, съобразено с председателството.

Победителят Тодор Ангелиев обясни, че е искал да покаже равнопоставеността на кирилицата спрямо латиницата. "Това ми е работата, това ми е много интересно. Мотивира ме това, че исках да направя хубаво лого, което да е графично добре поднесено и да дава лице на България. Опитах се. Мотивацията ми беше да направя нещо хубаво”, допълни авторът.

Председателят на комисията по избора на логото проф. Георги Янков каза, че е ценно, защото съдържа в себе си "БГ” на кирилица и на латиница. Той е убеден, че това е моментът да използваме, че сме първата страна в ЕС, която пише на кирилица и да наложим своите традиции в топографията.

Водещи

Най-четени