Ето какви са причините за жестоката катастрофа край Своге, според пътни експерти 30.08 | 11:19

От Ани Романова

Пътните експерти Иван Стателов и инж. Владимир Жеянски разкриха в сутрешния блок на Нова телевизия кои са причините за жестоката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 27 души, а други 21 бяха ранени.

Пътният експерт Иван Стателов, който от години се занимава с ремонт на пътища коментира от мястото на тежкия пътен инцидент, че асфалтът е изключително полиран. "Това не е естествено за нашите условия, за тази натовареност по пътищата в България", каза той.

"Пътищата в България са достатъчно натоварени вече и трябва да се съобразяваме с това", заяви той и обясни, че затова се използват полимери в асфалта, които повишават качеството му.

Инж. Владимир Жеянски пък разкри петте причини за жестоката катастрофа и категорично заяви, че условията за пътна безопасност във въпросния участък не са спазени.

"Бетонното съоръжение на пътя е изяло голяма част от платното. Това нещо би могло да се реши с две стоманобетонови греди. Това е и една от основните причини за катастрофата", заяви инж. Жеянски. Втората причина, обясни той, е липсата на отводнителни съоръжения, третата причина - липсата на набита фракция, която трябва да съществува предвид хоризонтална, вертикална крива и наклоните. "Набитата фракция осигурява сцепление при всякакви климатични условия", каза Жеянски. Четвъртата причина, според него, е липсата и на стоманобетони блокове, които се наричат нюджърси. Петата причина, каза експертът, е липсата на контрол на уменията на шофьорите. "Не е нормално на 6 месеца да се проверява техническото състояние на автобуса, а да не се провеждат курсове за шофьори на автобус. В дадения случай шофьорът е попаднал в по-особена ситуация и той не е съумял да се справи. Не може шофьор на автобус да не знае как да се справи с лед или с дъжд на пътя", каза още. инж. Жеянски.

Снимка: Стоп кадър, Нова тв

Водещи

Най-четени